Patrimonium logo
Logo Patrimonium

Verduurzaming

Patrimonium is volop bezig met verduurzamen. We verduurzamen elk jaar honderden woningen. Ook werken we toe naar een CO2-neutraal woningbezit in 2050. De verduurzaming bestaat uit het isoleren van de woningen en de warmtetransitie. We brengen zoveel mogelijk woningen naar energielabel A. Ook sluiten we onze woningen aan op een warmtenet, warmtepomp of een WKO (Warmte Koude Opslag). Al onze woningen zijn voor 2050 van het aardgas af. Omdat 2050 nog ver weg is, zijn er tussentijdse doelstellingen opgesteld.

  • 2025: geen E, F, G energielabels meer 
  • 2030: gemiddeld energielabel A
  • 2050: CO2- neutrale voorraad 

Verduurzamen per woning of complex

Per woning of complex voeren we meerdere duurzaamheidsmaatregelen door. Denk daarbij aan vloer- en spouwisolatie, HR++ glas (soms met kozijnvervanging), dakisolatie en vaak ook mechanische ventilatie. Het verduurzamingspakket kan per complex verschillen. Dit is afhankelijk van wat er in het verleden al aan onderhoud is gedaan aan het complex. Voor onderhoud en renovatie is er een sociaal statuut reglement voor renovatie en (groot)onderhoud . Benieuwd waar wij momenteel projecten uitvoeren? Kijk hiervoor op onze projectpagina

Isoleren van je woning
De isolatiestandaard is een grove indicatie die aangeeft of een woning genoeg is geïsoleerd voor een aardgasvrije toekomst. Met de isolatiestandaard wordt de schil (gevel/dak/vloer) van de woning hoogwaardig geïsoleerd en is de woning klaar voor de toekomst. Een woning verliest warmte via buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren. Een betere isolatie van de woning vermindert warmteverlies. Een goede isolatie is belangrijk om de woning te kunnen verwarmen met een lage temperatuurbron.

Gemeentes spelen een rol in de warmtetransitie

De gemeentes hebben een belangrijke rol in de warmtransitie. Zij geven in hun Warmtevisie aan welke wijken op welke manier en op wat voor termijn gasloos worden. Dit betekent dat de ene wijk wordt voorzien van een warmtenet, terwijl voor de andere wijk wordt gekozen voor een all-electric variant.

Warmtetransitie en Patrimonium
Wij kiezen er bij Patrimonium voor om allereerst onze woningen te verduurzamen en te zorgen voor goede isolatie. Een betere isolatie van de woning vermindert namelijk warmteverlies. Daarnaast zoeken we een goed alternatief voor het verwarmen van de woning. Patrimonium sluit zich aan bij de visie van de Gemeente Groningen op aardgasvrij wonen.   

Keuze warmteoplossingen
Uiteindelijk maakt Patrimonium zelf de keuze hoe een woning wordt verwarmd, in plaats van aardgas. Er zijn een aantal warmteoplossingen:

  • All-electric (warmtepomp, elektrische cv-ketel, infraroodpanelen)
  • Duurzame gassen (groen en biogas)
  • Warmtenet (WarmteStad, andersoortig warmtenet)

Warmtenet Selwerd en Vinkhuizen
De voorkeur ligt in eerste instantie bij het aansluiten op een warmtenet. Dit gebeurt in de wijken Selwerd en Vinkhuizen in het noordwesten van de stad Groningen. De eerste complexen zijn inmiddels overgegaan op de duurzame warmte van WarmteStad.

Warmtenet en elektrisch koken Selwerd en Vinkhuizen
Gelijktijdig gaan bewoners over op elektrisch koken. De bewonersparticipanten begeleiden bewoners hierbij door het geven van kookworkshops. Dit gebeurt op projectbasis bij grootschalige projecten. 

Wat is een energielabel en wat is mijn energielabel?
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Ook geeft het aan wat er gedaan kan worden om de woning energiezuiniger te maken. Het hoogste energielabel is A++++ (groen en zeer zuinig). Het laagste label is G (rood en zeer onzuinig). Via deze website kun je het energielabel van jouw woning opvragen. 

Energielabels bij Patrimonium
Onze woningen krijgen na de renovatie van een complex, of bij het aflopen van de geldigheidsdatum van het oude energielabel, een nieuw energielabel. We hebben zowel woningen met een energielabel volgens de oude norm als de nieuwe norm in ons bezit. Iedere woning heeft één energielabel. 

Hoelang is een energielabel geldig?
Een energielabel wordt door een gecertificeerd bureau afgegeven en opgeslagen in het landelijke systeem.  Dit bureau werkt voor meerdere woningcorporaties. Een energielabel is na registratie tien jaar geldig. Daarna moet er weer een nieuw label worden aangevraagd. Daar zorgt Patrimonium voor.

Ik heb hetzelfde energielabel als mijn buurman, alleen is mijn energierekening hoger
De hoogte van de energierekening is afhankelijk van het energielabel en het gedrag van jou als bewoner. Het maakt bijvoorbeeld uit hoe vaak en hoe lang je doucht en hoe hoog je de verwarming zet in de winter. Ook het gebruik van apparaten in de woning en het aantal bewoners hebben invloed op de energierekening.

Het belang van goed ventileren, ik wil geen schimmel in de woning 
Goed ventileren is van belang voor een gezond binnenklimaat. Ventileren zorgt ervoor dat de vochtige lucht uit de woning gaat en het voorkomt schimmel. Dit gaat klachten als hoofdpijn en benauwdheid tegen. Op de juiste manier ventileren kost geen extra energie. Ons advies is om roosters of klepramen dag en nacht open te zetten voor voldoende ventilatie. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten, zoals de ramen korte tijd openzetten, is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op in de woning.

Handige sites over energiebesparing
Op de volgende website lees je informatie en tips over hoe je slim energie kunt besparen: 

Heb je nog vragen?
Neem voor vragen of meer informatie contact op met ons Klantenpunt via klantenpunt@patrimonium-groningen.nl. Dat mag ook telefonisch via 050 – 529 9999.

Veel gestelde vragen

Wanneer wordt mijn huis verduurzaamd?

De komende jaren verduurzaamt Patrimonium haar woningen fasegewijs per complex. Dit doen wij omdat we niet alle woningen in één jaar naar het gewenste niveau kunnen brengen. De woningen met labels E, F, en G komen niet per definitie als eerste aan de beurt. Soms is een groot onderhoudsonderdeel aanleiding om het complex volledig aan te pakken. Daarnaast sluiten we zoveel mogelijk aan bij natuurlijke momenten voor het plegen van onderhoud. Denk daarbij aan een schilderbeurt of het vervangen van dak.

Wat doet Patrimonium om woningen te verduurzamen?

We zijn volop bezig met het verduurzamen van onze woningen. De komende jaren staan er veel werkzaamheden gepland, zoals het vervangen van HR++ glas, het isoleren van muren en daken, en het aansluiten op WarmteStad.

Hoe kan Patrimonium mij helpen mijn woning beter te isoleren?

In de komende jaren staan er veel verduurzamingsmaatregelen gepland. Kleine voorzieningen zoals tochtstrips, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop kun je ook zelf aanbrengen. Heb je vragen over verduurzaming, stuur dan gerust een e-mail naar klantenpunt@patrimonium-groningen.nl.