Patrimonium logo
Logo Patrimonium

Overlast

In Nederland wonen we allemaal dicht op elkaar. Dit kan gezellig zijn, maar het kan ook (over)last veroorzaken. Het is heel normaal dat je merkt dat je buren hebt; een deur wordt dichtgeslagen, de geur van de barbecue, het geluid van een radio, je hoort een ruzie, er is stank of je hoort honden blaffen. Je hoort elkaar, zo gaat het nu eenmaal als je naast elkaar woont. Dit behoort tot de normale leefgeluiden.

 

Wat te doen bij overlast? 

Zelf het gesprek aangaan

Je kunt last hebben van leefgeluiden. Het is altijd goed om eerst met je buren te praten. Vaak weten ze niet dat je last hebt. Als ze het weten, willen ze misschien hun gedrag aanpassen. Als huurder is het jouw verantwoordelijkheid om dit te bespreken. Stel je voor dat er ineens de woningcorporatie of een andere instantie bij je aan de deur komt of dat je een brief krijgt om te stoppen met overlast. Je weet misschien niet dat je iemand stoort, dus het is belangrijk om eerst te praten.

In gesprek onder begeleiding van Buurtbemiddeling

Als je er met je buren niet uitkomt, kan Buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Bij Buurtbemiddeling werken professionele bemiddelaars, die getraind zijn om burenproblemen op te lossen. Ze zijn onafhankelijk, luisteren goed naar jou en je buren, en ze vertellen niets aan anderen. Ze oordelen niet, maar helpen jullie samen afspraken te maken en elkaar beter te begrijpen. Op hun website, Stichting WerkPro - Buurtbemiddeling, kun je meer informatie vinden.

 

 

 

Overlast melden bij Patrimonium

Als je na gesprekken niet weet wat je moet doen, kun je het overlastformulier invullen. Vul het formulier zo volledig mogelijk in en stuur het per e-mail naar sociaaldomein@patrimonium-groningen.nl. Het team sociaal domein kijkt naar je melding en vertelt je wat de woningcorporatie voor je kan doen.

Anoniem overlast melden bij Patrimonium

Je kunt bij ons ook een klacht indienen zonder je naam te zeggen. We nemen deze klacht dan alleen ter kennisgeving, dus we geven geen reactie terug. Omdat de melding anoniem is, kunnen we deze niet gebruiken voor het opbouwen van een dossier. Ook kunnen we niet garanderen dat je echt anoniem blijft.

Zorgmeldingen en/of strafbare/criminele activiteiten

Maak je je zorgen over je buren? Is er meer aan de hand dan alleen overlast?Naast het melden van de overlast bij Patrimonium, kun je ook altijd contact opnemen met het Meldpunt Overlast van de Gemeente Groningen. Daar werken politie, woningcorporaties, maatschappelijk werk, jeugd- en jongerenwerk, de verslavingszorg, de geestelijke gezondheidszorg en WIJ-teams samen.
Als er ’s nachts overlast is, of als je je bedreigd voelt, of als er gevaar is, of als er strafbare feiten gebeuren, neem dan meteen contact op met de politie via 0900-88 44.

Meld misdaad anoniem bij de politie

Als je informatie hebt over overvallen, drugshandel, inbraken of straatgeweld, maar je wilt liever anoniem blijven, kun je een melding maken bij Meld Misdaad Anoniem. Dat kan heel gemakkelijk via hun online formulier of door te bellen naar 0800-7000. Zo help je mee om de veiligheid in je buurt te verbeteren, zonder dat je je identiteit hoeft prijs te geven.

Procedure Patrimonium bij aanhoudende overlast

Je hebt meerdere keren klachten bij ons ingediend over overlast door  buur of buren. Wij hebben de buur of buren meerdere keren gevraagd om te stoppen met de overlast. Dit doen wij door huisbezoeken, waarschuwingsbrieven en contact geleggen met instanties zoals de politie, het meldpunt en het WIJ-team. Helaas merk je nog steeds dat de situatie niet verbetert. Daar hebben wij een procedure voor. Om dossier op te bouwen en een goed beeld te krijgen van de overlast kun je een logboek bijhouden, het logboek vind je hier.

Overlast gebruik camera's en ringdeurbellen door buren

Het ophangen van een camera is niet verboden. Is de camera gericht op openbaar terrein of op jouw eigen terrein? Daarvoor gelden regels en deze vind je hier.